FBI eli Federal Bureau of Investigation on Yhdysvaltain oikeusministeriön tutkiva laitos ja maan johtava tiedustelutyötä tekevä keskusrikospoliisi. Vuonna 1908 perustettua FBI:tä on usein kritisoitu lakia noudattavien Yhdysvaltain kansalaisten perustuslakien rikkomisesta, jopa silloin kun sen rooli laajentui kattamaan kansallisen ja kansainvälisen terrorismin vastaan taistelemisen.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisin historia
Yhdysvaltain keskusrikospoliisin historia

Toiminta käynnistyy

1900-luvun varhaisten vuosien aikana oli tullut selväksi, että Yhdysvaltain oikeusministeriöllä ei ollut riittävästi resursseja tutkia rikoksia nopeasti asukasluvultaan kasvavassa ja leviävässä maassa. Vuonna 1908 presidentti Theodore Roosevelt antoi hyväksyntänsä Yhdysvaltain oikeusministerinä toimineelle Charles J. Bonapartelle oman tiedusteluyksikkönsä perustamiseen kongressin ohi. Heinäkuun 26. päivä 1908 päivätyssä muistiossa Bonaparte kertoo, että erikoisagenttien joukko hoitaisi kaikki Yhdysvaltain oikeusministeriön antamat tutkimukset. Tästä joukosta, johon sisältyi entisiä salaisen palvelun agentteja, muodostui uuden yksikön ydin. Aluksi nimellä Bureau of Investigation toiminut yksikkö nimettiin vuonna 1932 uudelleen U.S. Bureau of Investigationiksi, ja nykyisen nimensä se sai vasta vuonna 1935. Uusi yksikkö ryhtyi tutkimaan vuonna 1910 asetetun Mann Actin rikkomuksia. Mann Act kielsi ihmisten kuljettamisen osavaltioiden rajojen yli seksuaalisen kanssakäymisen tarkoituksessa. Ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1917 säädetty vakoilulaki johti siihen, että FBI käynnisti ensimmäisen koko maan kattavan kansallisen tarkkailuohjelmansa, joka sisälsi keskustelujen salakuuntelua ja epäiltyjen radikaalien postin avaamista.

Hooverin aikakausi

Yhdysvalloissa vallalla ollut kommunismin pelko kasvoi huippuunsa 1920-luvun alkupuolella, kun anarkistit toteuttivat pommihyökkäysten sarjan valtion johtajia vastaan. Oikeusministeri A. Mitchell Palmerin antamin oikeuksin nuori oikeusministeriön lakimies J. Edgar Hoover johti viraston agentteja, kun he kävivät 6 000 – 10 000 amerikkalaista suorittamissaan massapidätyksissä. Vaikka pidätykset pääsivät ensin otsikoihin onnistumisensa ansiosta, virastoa kritisoitiin lähes välittömästi tuhansien ihmisten perusoikeuksien rikkomisesta. Hoover sai kuitenkin nopeasti nimeä oikeusministeriössä, ja hänet nimettiin vuonna 1921 viraston apulaisjohtajaksi. Kolme vuotta myöhemmin, vasta 29-vuotiaana, hänet nimitettiin väliaikaiseksi johtajaksi, missä virassa hän pysyi seuraavat 48 vuotta.

Kieltolaki ja suuri lama

Kieltolain astuminen voimaan synnytti Yhdysvaltoihin ennennäkemättömän rikosaallon, kun salakuljettajat ja gangsterit aiheuttivat hävitystä kaupungeissa ympäri maata. Taistellakseen tätä vastaan Hoover uudisti virastoa ja teki siitä ammattimaisemman ja tehokkaan osaston. Hän erotti heikkotasoiset tutkijat ja ne, joiden hän näki saaneen paikkansa poliittisin perustein, ja otti käyttöön tiukan palkkaamisprosessin ja ankaran käytössäännöstön kaikille agenteille. Virasto oli laittanut esille ensimmäisen etsintäkuulutusjulisteensa vuonna 1919 ja 1920-luvun loppuun mennessä vastaavia julisteita oli ympäri Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Eurooppaa. Ne levisivät maailmanlaajuisesti, ja vuonna 1950 FBI julkaisi ensimmäisen kerran kymmenen etsityimmän rikollisen listan. FBI:n arvostus kasvoi, kun kieltolaki antoi tietä suurelle lamalle, jolloin FBI jahtasi tunnettuja gangstereita, pankkiryöstäjiä ja muita kuuluisia rikollisia, joita olivat esimerkiksi John Dillinger, Bonnie ja Clyde sekä George Kelly. Niin sanottujen G-miesten ja heidän tavoittelemiensa rikollisten seikkailut pääsivät jopa Hollywoodin elokuviin, ja 1940-luvulle tultaessa Hooverin nimi oli tuttu koko kansalle.

Toinen maailmansota

Toisen maailmansodan syttymisen yhteydessä FBI alkoi tutkia kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia, kuten natsien, fasistien ja kommunistien ryhmittymiä. Presidentti Franklin D. Roosevelt antoi FBI:lle tehtäväksi valvoa kaikkia tiedusteluoperaatioita koko läntisellä pallonpuoliskolla, jota virasto toteutti vuonna 1940 perustetun Special Intelligence Servicen muodossa.

Rooseveltin vallan aikana Hooverin johtaman FBI:n valtuudet toteuttaa salaista tiedustelua Amerikan epäiltyjä vihollisia kohtaan kasvoi suuresti. Ennen USA:n liittymistä toiseen maailmansotaan FBI laati listan uhkana pitämistään saksalaisista, japanilaisista ja italialaisista asukkaista. 72 tuntia sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli julistanut sodan, FBI:n agentit olivat pidättäneet yli 3 800 ihmistä.