Kehittyneet aseet ja varusteet ovat yksi tekijä, joka erottaa SWAT-tiimin tavallisista partiopoliiseista. SWAT-poliisit rakentavat suojavarusteensa armeijan ylijäämätuotteista ja liittovaltiotason apurahalla ostetuista varusteista. Joskus tiimin jäsenet jopa ostavat omat varusteensa. Suojavarusteisiin pukeutuminen on aina tasapainottelua suojauksen, kuumuuden ja liikkuvuuden vapauden välillä. Kehon ja pään suojina ovat yleensä kevlar-paneelit ja kevlar-kypärä. Joissain SWAT-suojavarusteissa on keraamisia panssarointeja.

Jokaisella SWAT-ryhmäläisellä on runsaasti vapauksia niiden aseiden valitsemisessa, joiden käyttö on heille sujuvinta. Tyypillisesti SWAT-jäsenen aseistukseen kuuluu luotettava ja tehokas käsiase, konepistooli ja haulikko. Tarkka-ampujatehtäviin koulutetuilla jäsenillä on käytössään tehokas kivääri. Suosittuja käsiaseita ovat esimerkiksi Sig Sauer P220, kaliiberin 9 mm käsiaseet valmistajilta Glock, Beretta ja Heckler & Koch. Monet SWAT-ryhmäläiset käyttävät järeämpikaliiberisempia Colt .45 -käsiaseita. SWAT-tiimiläisten pistoolikotelot ovat tyypillisesti alempana jalalla verrattuna partiopoliisien vyökoteloihin nopeamman aseen esille vetämisen mahdollistamiseksi.

Aseet takavarikoituja

SWAT-tiimiläisten käyttämät puoliautomaattiaseet ovat usein huumekauppiailta takavarikoituja aseita, joten niitä on runsaasti erilaisia. Yleisiä asetyyppejä ovat esimerkiksi Uzi, AK-47, M-16 sekä Heckler & Koch MP-5. Kaikkiin näihin aseisiin voi lisätä vaimentimen, minkä avulla poliisit voivat pysäyttää epäiltyjä antamatta itseään ilmi muille epäillyille. SWAT-ryhmien käytössä on useita 12-kaliiberin haulikkomalleja. Haulikon etuihin kuuluvat muun muassa todella tehokas pysäytysvoima lyhyeltä matkalta ja mahdollisuus osua maaliin nopeasti ilman tarkkaa tähtäämistä. Haulikkoja voi käyttää myös ovien avaamiseen ja asfaltista kimpoavat kimmokkeet voivat saada epäillyn ulos piilostaan. SWAT-yksiköiden käyttämiä haulikkovalmistajia ovat Remington, Benelli ja Mossberg. On myös mahdollista asentaa haulikko konepistoolin piipun alle monikäyttöiseksi yhdistelmäaseeksi.

Swat-tiimien toiminta osa 3
Swat-tiimien toiminta osa 3

Kranaatit ja erikoisaseet

SWAT-tiimit käyttävät usein tainnutuskranaatteja tai kranaatinheittimiä pysäyttääkseen tai hajottaakseen mellakoita. Vaahtomuovi-, puu-, kumi- ja hernepussiammukset ovat kivuliaita, mutta vähemmän vaarallisia epäillyille, ja kyynelkaasu ja paprikasumute voivat saada kohteen haukkomaan henkeään kovissa kivuissa, kunnes vaikutus loppuu. Poliisin tarkka-ampujat käyttävät yleensä pulttilukkoisia kiväärejä. Monet käyttävät poliisikäyttöön muunneltuja metsästyskivääreitä ja jotkut maksavat eurooppalaisista tuontikivääreistä. Poliisin käytössä kiellettyjä ovat armeijan käyttämät kaliiberin .50 kiväärit, jotka ovat niin tehokkaita, että ne voisivat aiheuttaa liikaa vaaraa sivullisille. Useimmat SWAT-ajoneuvot ovat muualta hankittuja ja muunneltuja. Mustiksi maalattuina SWAT-ajoneuvoina voi olla käytössä uuteen tarkoitukseensa rakennettuja kuljetusautoja, busseja tai panssaroituja ajoneuvoja. Ajoneuvoon voidaan lisätä ylimääräistä panssarointia, jos sitä on tarkoitus käyttää taktisiin tarkoituksiin, kuten tiimin viemiseen vaaralliselle alueelle rynnäkön aloittamista varten. Muiden SWAT-ajoneuvojen on tarkoitus pysyä taka-alalla ja toimia liikkuvina komentoyksikköinä. Näihin tarkoituksiin suosittuja valintoja ovat suuret asuntoautot, jotka ovat kylläkin arvokkaita. Niiden etuna on muun muassa toimiva WC-tila tiimin jäsenille pitkittyneiden tilanteiden varalta.

Tiedustelulaitteet

Että SWAT-tiimit voivat kerätä tehokkaasti tiedustelutietoa tilanteesta, ne käyttävät monia erilaisia tiedusteluvälineitä. Perusvälineisiin kuuluvat tehokkaat kiikarit, joiden lisäksi käytössä olevat yökiikarit ja pimeänäkölaitteet tarjoavat selkeitä etuja. Lämpökamerat ja jopa tutkajärjestelmät auttavat poliisia näkemään ihmisten sijainnin täydessä pimeydessä tai paksun sumun tai savun läpi sekä joissain tilanteissa jopa seinien läpi. Erilaisia pienoiskokoisia kameroita ja mikrofoneja voi käyttää huomaamattomaan tiedonkeräämiseen epäiltyjen ja panttivankien toiminnasta ja kunnosta.

Ihannetilanteessa SWAT-jäsenet eivät näe itseään puolisotilaallisena joukkona, vaan rauhanturvaajina. Tämä saattaa näyttää olevan ristiriidassa heidän aggressiivisten ja usein väkivaltaisten taktiikoidensa kanssa, mutta optimaalinen lopputulos missä tahansa SWAT-ryhmän tehtävässä on se, ettei kukaan kuole tai haavoitu turhaan. Tämä sisältää niin panttivangit, viattomat sivustaseuraajat, poliisit ja jopa itse rikolliset. SWAT-taktiikoiden tarkoitus ei ole kuolettavan voiman käyttäminen kuin vasta viimeisenä keinona.