Yhdysvaltalainen poliisikonstaapeli on partioimassa, kun hän saa kotihälytyksen. Kun konstaapeli saapuu paikalle, hän huomaa, että aseistettu mies on ottanut tyttöystävänsä panttivangiksi ja linnoittautunut asuntoonsa.

Konstaapeli soittaa tukea, mutta kun muut poliisit saapuvat paikalle, he ymmärtävät, ettei heidän tavalliset aseensa riitä ampumaan linnoitusesteiden läpi. Heillä ei ole tiedustelulaitteistoa asunnon sisälle näkemiseen, mikä saattaisi antaa heille tärkeää tietoa epäillystä ja panttivangista. Jos epäilty alkaa ampua heitä, heillä ei ole riittävää suojavarustusta luotien pysäyttämiseksi. He voisivat mahdollisesti käyttää kaasua hyökkääjän taltuttamiseksi, mutta heillä ei ole sitä käytössään. Heitä ei ole koulutettu rynnäköimään asuntoon ja tekemään hyökkääjää vaarattomaksi minimaalisella riskillä panttivangin, poliisien ja epäillyn vaarantamisen suhteen. Onneksi monissa yhdysvaltalaisissa poliisivoimissa on erikoisyksikkö, jolla on juuri tällaiseen tilanteeseen sopiva koulutus ja välineistö.Kyseessä on SWAT-tiimi (Special Weapons and Tactics), joka on poliisivoimien sisällä toimiva eliittipoliisiosasto, jota käytetään poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa vaaditaan suurempaa tulivoimaa tai erikoistuneita taktiikoita. SWAT-yksikön poliisit ovat käyneet läpi erikoiskoulutuksen ja heillä on käytössään normaalia poliisivarustusta laajempi aseistus, suojavarustus ja tiedustelulaitteisto. Suuri osa tästä välineistöstä koostuu armeijan ylijäämävarustuksesta.

Swat-tiimien toiminta osa
Swat-tiimien toiminta

Tyypillisiä tilanteita

SWAT-tiimi kutsutaan paikalle erikoistaktiikoita vaativissa tilanteissa, joista tyypillisiä ovat muun muassa suuren riskitekijän pidätystilanteet. Jos poliisi aikoo suorittaa pidätyksen epäillyn kotona ja on tiedossa, että epäilty on luultavasti aseistettu, poliisi kutsuu SWAT-tiimin paikalle hoitamaan pidätyksen. Tyypillisiä käyttökohteita tälle erikoisyksikölle ovat myös panttivankitilanteet. SWAT-tiimin tarkka-ampujat on koulutettu ampumaan panttivankia pitävä hyökkääjä, mikäli neuvottelut katkeavat. Jos rikolliset linnoittautuvat rakennukseen mahdollisesti aseistettuna ampuen laukauksia kohti poliisia tai sivullisia, SWAT-tiimi voi tehdä nopean ja tehokkaan rynnäkön lopettaakseen piiritystilanteen. SWAT-yksikköä käytetään myös saattajina panssaroiduilla ajoneuvoillaan, jos kuljetettavana on suuressa riskissä oleva henkilö, jonka henkeen kohdistuu korkea uhka. Muita SWAT-tiimiä vaativia tilanteita ovat esimerkiksi aseistetut terrori-iskut sekä mellakat.

SWAT-tiimien syntyminen

Los Angelesin poliisivoimia pidetään yleisesti SWAT-konseptin kehittäjänä 1960-luvulla. Poliittinen ja sosiaalinen myllerrys Yhdysvalloissa tuon vuosikymmenen aikana sai poliisin päättämään, että heillä ei ollut riittävää välineistöä tiettyjen väkivaltaisten tilanteiden hoitamiseksi. Wattsin mellakat vuonna 1965 ja vuonna 1996 tapahtunut tarkka-ampujahyökkäys Texasin yliopistossa Austinissa vahvisti sitä, että poliisi tarvitsi joukkoihinsa erikoisvälineitä ja -toimintamalleja. Los Angelesin poliisissa toiminutta korkea-arvoista poliisia Daryl Gatesia on usein virheellisesti pidetty henkilönä, joka keksi idean ottaa käyttöön armeijan aseita ja taktiikoita poliisivoimiin. Hän kuitenkin käytti asemaansa poliisivoimissa tuodakseen esille ajatusta SWAT-yksiköistä. Alun perin SWAT-yksikköä kohtaan esiintyi hyvin vahvaa epäilystä poliisiviranomaisten, poliitikkojen ja rivipoliisien taholta. Alkuperäinen merkitys lyhenteelle oli ”Special Weapons Attack Team”, joka nähtiin liian aggressiivisena, joten Gates vaihtoi sen muotoon ”Special Weapons and Tactics”.

Paikka vakiintuu

Kaksi tapausta sementoi SWAT-yksikön paikan nykyaikaisissa poliisivoimissa: linnoitettu piiritystilanne radikaalista toiminnastaan tunnetun Mustat pantterit -puolueen jäsenten välillä vuonna 1969 ja vastaavanlainen tilanne Symbioottisen vapautusarmeijan kanssa vuonna 1974. Seuraavana vuonna televisiosarja nimeltään ”S.W.A.T.” iskosti yhä lisää SWAT-yksikön ideaa amerikkalaisten televisionkatselijoiden mieliin. Armeijan taktiikoita käyttävät poliisiyksiköt levisivät nopeasti koko maahan, ensin suuriin kaupunkeihin, joissa oli väkivaltaisia jengejä ja myöhemmin tästä eteenpäin myös pienempiin kaupunkeihin.Tänä päivänä Yhdysvalloissa noin 90 prosentissa kaikista yli 50 000 asukkaan kaupungeista on jonkinlainen SWAT-yksikkö, ja pienemmissä yhteisöissä erikoisjoukot löytyvät noin 70 prosentista kaupunkeja. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 1 200 SWAT-tiimiä ympäri Yhdysvaltoja. Tämän artikkelisarjan seuraavassa osassa tarkastellaan muun muassa SWAT-tiimien jäsenten rekrytointia ja koulutusta.