Viranomaisen ammatti on monen unelma-ammatti, eikä se ole mitenkään ihmeellistä. Viranomaisen tehtävissä voit olla apuna toisille, ratkaista kinkkisiä tilanteita ja varmistaa, että asiat tehdään oikein. Erityisesti poliisin uniformussa voi päästä tekemään todella merkittäviä tehtäviä ja jopa pelastaa henkiä.

Suomessa poliisiksi pääseminen ei ole kovin helppoa, vaan sitä varten käydään korkeakoulu. On hyvä, että kuka tahansa ei voi ryhtyä poliisiksi, sillä poliisin tehtävässä varmistetaan, että ihmiset noudattavat lakia ja lisäksi tehtävässä käytetään voimaa. Poliisilla on tietysti valtaakin.

Kuten monesti sanotaan, mitä enemmän oikeuksia on, sitä enemmän tulee myös vastuuta. Tämä pätee täysin poliisin tehtäviin. Poliiseja seurataa ja valvotaan tarkasti, erilaisiin tilanteisiin on omat reagointikaavat, miten asioita tehdään ja kuinka tilanteissa tulee toimia.

Samalla poliisin tehtävissä joutuu usein vaaratilanteiden eteen. Joskus niitä sattuu vahingossa, kun taas joskus valitettavasti joku asettaa poliisin vaaratilanteeseen suunnitelmallisesti. Näitä kaikkia vaaratilanteita varten koulutetaan tarkkaan ja kattavasti, jotta yllättäviä tilanteita tulisi poliisille mahdollisimman vähän.

Suomessa emme onneksi joudu kohtaamaan niin usein vastaavanlaista väkivaltaa, kuin monessa muussa paikassa, mutta silti poliisien tulee olla itsevarmoja ja koulutettuja tehtäviinsä. Poliisi voi joutua vaaraan täysin vahingossa ilman, että kukaan sitä tekisi tahallaan.

Hyvä esimerkki tästä on liikenteessä tilanne, jossa poliisi pysäyttää ajoneuvon. Ajoneuvo pysähty poliisin edellä ja auton kuljettajaa saattaa hieman jännittää. Hän pysäyttää autonsa väärään paikkaan. Poliisi joutuu nousemaan autosta ulos ja ohjeistamaan kuljettajaa siirtymään.

Tässäkin välissä joku on voinut jo aiheuttaa vaaratilanteen pelkästään ajamalla poliisiauton ohi. Poliisi joutuu miettimään todella tarkkaan, missä tilanteessa hän uskaltaa astua omasta ajoneuvostaan ulos, ettei aiheuta vaaratilannetta. Vaikka tietysti se ihminen, joka sattuisi omalla autollaan poliisia vahingoittamaan, olisi vastuussa, ei se vähennä itse vaaraa kuitenkaan.

Poliisityön vaarat

Ennakointi

Erilaisten vaaratilanteiden ennakointi on poliisin tehtävässä erityisen tärkeää ja nimenomaan näitä asioita käydään ammattikorkeakoulussa läpi. Yllättävät tilanteet ovat niitä, missä vahinkoja sattuu eniten ja tästä syystä tilanteita onneksi käydään läpi.

Poliisikoulusta löytyy paljon osaamista ja tietotaitoa, sekä valitettavasti kokemustakin erilaisista vaaratilanteista. Näitä tilanteita esitellään ja käydään läpi monenlaisia vaihtoehtoisia tilanteita, miten niistä pitäisi selvitä ja mitkä ovat mahdolliset virheet, joita juuri sillä hetkellä saattaa tapahtua.

Kun tilanteita ja kokeiluja on käyty paljon läpi, annetaan poliisille mahdollisuus välttää vaaroja ja pitää niin itsensä, työkaverinsa kuin sivullisetkin turvassa mahdollisimman hyvin. Poliisin tehtäviin ei nimittäin kuulu pelkästään itsensä suojeleminen, vaan monen muun ihmisen suojeleminen samalla.

Sen takia poliisin kohdistuvat vaarat eivät aina olekaan sellaisia, jotka vaikuttavat yhteen tai jopa muutamaan poliisiin, vaan myös sivullisiin. Sivulliset ovat usein täysin ulkopuolisia henkilöitä, jotka sattuivat olemaan vain väärässä paikassa väärään aikaan.

Poliisin työn vaarat kohdistuvat lisäksi esimerkiksi poliisin työtä tekeviin poliisikoiriin. Ne ovat todella merkittävä osa poliisin työtä ja ne haavoittuvatkin tehtävissä silloin tällöin. Onneksi kuitenkin suurimman osan ajasta ne saavat tehdä töitä turvallisesti.