Mitkä ovat parhaat etsiväpelit tietokoneelle? Tässä artikkelissa käydään läpi parhaita etsiväpelejä, aina inhorealistisista episodimaisista seikkailuista vanhan koulukunnan osoita ja klikkaa -tehtäväpeleihin, joissa kaikissa on omat ainutlaatuiset tehtävienratkaisumekaniikkansa. Jos kaipaat ripausta sci-fiä mysteerisi päälle, hieman fantasiaa murhasi lisäksi tai raakaa poliisiproseduuria, tässä on juuri sinulle sopivia parhaita etsiväpelejä PC:lle.

Etsiväpelit ovat olleet minulle hieman vieras peligenre. Olen pelannut lähinnä Battlefield-pelisarjan tyylisiä sotapelejä, jalkapallopelejä kuten Pro Evolution Socceria tai FIFA:a, netissä erilaisia strategiapelejä, PokerStars Casinolla ja Candy Crush Sagan kaltaisia Facebook-pelejä. Mutta etsiväpelit voivat olla parhaimmillaan erittäin koukuttavia ja mukaansatempaavia kokemuksia, kun astut virtuaalisen salapoliisin saappaisiin ja lähdet kuulustelemaan mahdollisia epäiltyjä ja haastattelemaan todistajia. Sinun täytyy olla tarkkana, ettet lähde seuraamaan vääriä johtolankoja.

Olemme kaikki nähneet jakson CSI:tä tai Laki ja oikeus -sarjaa, lukeneet Ilkka Remestä tai kuunnelleet rikollisista kertovia äänikirjoja ja ajatelleet, että voisimme itsekin ratkaista muutamia etsivien eteen sattuvia tehtäviä. Nyt voit elää parasta etsiväunelmaasi ja ratkaista murhia, hautautuneita juttuja ja ratkaisemattomia mysteerejä parhaissa tietokoneelle saatavilla olevissa etsiväpeleissä. Joten etsi suurennuslasisi ja sanelunauhurisi, sillä tulet tarvitsemaan niitä.

Pariisista satumaailmaan Manhattanille

Broken Sword ei ole aivan Monkey Islandin tasolla osoita ja klikkaa -seikkailupelien arvojärjestyksessä, mutta sen minkä se jää jälkeen merirosvoissa ja miekkailuissa, se vähintäänkin kuittaa pirullisen ovelilla tehtävillä, joiden ratkaisemiseen sinulla kuluu juuri oikea määrä aikaa ennen kuin löydät oikean ratkaisun. Broken Swordissa seurataan Nico Collardia ja George Stobbartia, jotka vedetään mukaan synkkiin salaliittoihin ja muinaisiin juoniin.

Pelin käsikirjoitus on terävää ja mukaansatempaavaa, kun Nico ja George sekaantuvat kaikenlaisiin alamaailman seikkailuihin, joiden aikana he tapaavat ja kuulustelevat erikoisia hahmoja kaikkialla, minne he menevät. Broken Sword on ihastuttava klikkiseikkailu, joka vie murhan ja juonittelun Pariisin romanttisille ja idyllisille mukulakivikaduille ja vielä pidemmälle. Pariisista voimme siirtyä nykypäivän Manhattanille hämäräperäiseen rikollisia pursuavaan Fabletowniin, joka toimii The Wolf Among Us -pelin näyttämönä.

Kaikki lapsuutemme fantasiat elävät yhdessä tässä tummanpuhuvan värikkäässä ympäristössä. Pelaaja astuu Ison Pahan Suden, etsivä Bigbyn rooliin. Tässä Telltale Gamesin episodimaisessa mysteeripelissä sinun tehtävänäsi on pitää kaupungissa järjestystä yllä, samalla kun tutkit satuhahmojen väkivaltaisia murhia käyttämällä dialogivalintoja ensisijaisena polkuna kohti oikeutta.

Kämppäkaverisi on huonon asenteen omaava sika, Mr Toad, joka ei käytä Glamouriaan, taikaa, jolla satuhahmot naamioivat itsensä ihmisiltä, ja ovellesi on juuri ilmestynyt irrotettu pää. Törmäät tuttuihin hahmoihin, kuten Lumikkiin, Metsästäjään ja Prinsessa Ruususeen, kun selvität pikkuhiljaa Fabletownin tappajan mysteeriä. Alkuasetelma kuulostaa hauskalta, mutta Telltalen tyyliin pelissä on synkkä narratiivi, etsiväntyön osalta tehtävää ei ole paljon, mutta valinnoillasi on vakavia ja pitkälle ulottuvia seuraamuksia.

Ethan Carterin tapaus

The Vanishing of Ethan Carter on ensimmäisen persoonan tutkimuspeli, joka kertoo etsivä Paul Prosperon tarinan ja paranormaalista seikkailusta hänen etsiessään kadonnutta poikaa Ethan Carteria Wisconsinin Red Creek Valleyssa. Peli on saanut selkeästi vaikutteita esimerkiksi Twin Peaksista ja Kirottujen kaupungista, jonka huomaat analysoidessasi vihjeitä ja luodessasi uudelleen tapahtumia käyttämällä paranormaaleja tarkkailutaitojasi.

Peli on aavemainen ja pelottava, luoden kontrastin alueen luonnollisen kauneuden ja hermoja raastavan tehtävän välille, kun sinun on löydettävä kateissa oleva poika ennen kuin se on liian myöhäistä. Voit tutkia vapaasti autioitunutta laaksoa koko sen laajuudessaan, minkä ansiosta voit tutkia jokaisen kuopan ja notkelman ja sukeltaa syvälle Red Creekin salaisuuksiin selvittäessäsi, mitä todella tapahtui Ethan Carterille.

Löydät pienen pieniä vihjeitä piilotettuna kaikkein epätodennäköisimpiin paikkoihin, mikä houkuttelee sinua harhailemaan säännöllisesti polun ulkopuolelle etsimään lisää tarinan sivujuonteita. Toisin kuin useimmissa muissa etsiväpeleissä, The Vanishing of Ethan Carterissa saat itse tehdä oman johtopäätöksesi kaikkien löytämiesi todisteiden pohjalta.

Etsiväpelit

Baker Streetin tunnetuin etsivä ja Los Angelesin synkkyys

Ei ole helppo tehtävä saada pelaajia tuntemaan itseään yhtä fiksuiksi kuin maailman paras etsivä antamatta heille liikaa yliluonnollisia kykyjä. Sherlock Holmes: Crimes and Punishments antaa pelaajan tutkia itse rikospaikkaa ja etsiä todisteita, yhdistellä todisteet yhteen ja osoittaa syyttävällä sormellaan oikeaa syyllistä.

Holmesin hämmästyttävä intuitio auttaa sinua silloin tällöin, mutta mikä tekee tästä pelistä erikoislaatuisen, on sen antama vapaus viedä asiat väärään suuntaan. On mahdollista, että sinulla käy hyvä tuuri ja onnistut löytämään oikean rikollisen, mutta jäät usein miettimään, veditkö oikeat johtopäätökset vai jäikö sinulta väliin jotain tärkeitä avaintodisteita kootessasi juttua kasaan.

Vaikka animaatiot ja grafiikat ovat hieman epävakaita, esitykset ovat kaikkiaan yhtenäisiä ja jokainen tapaus sisältää kaikkea salaperäisyyttä ja mahtipontisuutta, jota voit odottaa romaanien perusteella. Kyseessä ei ole pelkästään yksi parhaista etsiväpeleistä, kyseessä on paras Sherlock Holmesista kertova peli vuosikausiin.

Tapahtumapaikkana on 1940-luvun Los Angeles, jossa pelaat Cole Phelpsin roolissa. Hän on entinen poliisi, joka on ryhtynyt etsiväksi. Tehtävänäsi on nousta tiesi ylös poliisivoimissa ilman että harhaudut matkalla omista moraalisista arvoistasi. Kampaat rikospaikkoja, kuulustelet todistajia ja seuraat johtolankoja, kunnes sinulla on epäilty tai pari, joita voit kuulustella. Kuinka hyvin nuo kuulustelut sujuvat, riippuu täysin kuulustelutaidoistasi, löytämiesi johtolankojen määrästä ja laadusta sekä kyvystäsi lukea ja reagoida mikroeleisiin kuulustellessasi todistajia ja epäiltyä. Tämä on täysin interaktiivinen rikosdraama, joka sisältää niin paljon yksityiskohtia kuin Rockstarin peliltä voi odottaakin.

Kuten missä tahansa tummasävyisessä klassisessa etsivätarinassa, matkalla on runsaasti yllätyksiä, joten voit odottaa satunnaista ammuskelua Hollywoodin elokuvastudiossa tai takaa-ajoa ikonisissa maisemissa. Ennen pitkää vastaasi tulee suuri tuhopolttotapaus, jonka seurannaisvaikutukset vievät paljon pidemmälle Los Angelesista.