Jos tulisi mainita tulevaisuuden ala, jolla todennäköisesti on aina töitä, olisi se hoitohenkilökunnan ja ravitsemusalan ammattilaisten jälkeen ehkä ohjelmoija.

Maailma teknologisoituu hurjaa vauhtia ja yhä useammat aikaisemmin ihmisten tekemät tehtävät hoidetaan nykyään koneiden avulla. Ohjelmoija on isossa roolissa osana tätä prosessia. Ohjelmoija nimensä mukaisesti ohjelmoi erilaisia asioita tietokoneelle. Helpommin ymmärrettävissä olevat asiat ovat ehkä nettisivut tai videopelit. Ohjelmoija siis syöttää erilaisten koodien tai koodikielellä tietokoneelle sisältöä, joka näyttää muulle kansalle lopulta normaalilta ja kaikille tutulta näkymältä. Ohjelmoija syöttää tietokoneelle konekieltä, joka saa aikaan ymmärrettävän lopputuloksen. Jokainen nettisivu, voidaan kääntää konekielelle, josta asiaa tietämätön ei saisi mitään selvää.

Ohjelmoinnin alkeet
Ohjelmoinnin alkeet

Koodaajaksi?

Koodaaminen on nostanut suosiotaan viimevuosikymmenet. Usein kyseistä hommaa tekevät ovat it-alan ammattilaisia, mutta on myös useita itseoppineita koodareita, jotka saattavat hyvinkin päihittää tutkintotodistus kourassa olevat tietämyksellään ja nokkeluudellaan. Tässä ammatissa tiedot ja taidot painavat enemmän kuin koulutus. Ohjelmoinnista kiinnostuneille löytyy useita erilaisia perus, kandi sekä maisteri tason tutkintoja. Näistä tyypillisimmät ovat esimerkiksi lähtötason datanomin opinnot. Ammattikorkeakoulussa ja yliopistoissa voit opiskella esimerkiksi tekniikan kandidaatiksi tai diplomi-insinööriksi. Koulutuslinjojen tarjonta on moninainen. Esimerkkejä tutkintolinjoista ovat esimerkiksi tietojohtaminen, automaatiotekniikka, tietojenkäsittely tiede tai tietohallinto. Ohjelmointia varten löydät markkinoilta myös useita erilaisia yksinkertaistettuja sekä maksullisia koulutuksia, joita voit suorittaa joko lähi- tai etäopiskeluina. Näiden koulutusten suosion sekä kannattavuuden perusteella voit jo päätellä, että ohjelmoinnissa taidot puhuvat puolestaan ja tässä kohtaa tutkinto ei ole välttämätön. Ohjelmoijan palkka on työssä yksi suurimpia porkkanoita. Vaikka lähtöpalkka usein voikin lähteä perus tekniikan alan ammattilaisen palkasta, voi palkkaus nopeastikin nousta jopa 6000-8000 e kuukaudessa. Ohjelmoijan työ vaatii tarkkaa silmää, kärsivällisyyttä, mutta ennen kaikkea tietämystä.

Ohjelmoinnin perusteet itseopiskelussa

Ohjelmoinnin perusteisiin kuuluu tietenkin perus tietokoneen käyttö sekä tavanomaisen käytön ymmärtäminen. Netistä löydät useilla kielillä erilaisia koodaus opetusvideoita perustasosta vaativampiin tasoihin, mutta tullaksesi koodauksen ammattilaiseksi saatat valitettavasti joutua ostamaan jonkin harjoitusohjelman. Yksikään ohjelmoija ei muista aivan kaikkea eikä koko sisältöä voi mitenkään oppia täysin ulkoa ja tärkeä osa ohjelmoijien työtä onkin tarkistaa ja tarkkailla jatkuvasti tuotostaan ja näin ollen muuttaa sisältöä tarvittaessa. Ohjelmoinnin itseopiskelussa huomaat jo tärkeimmän eli riittäkö sinulla mielenkiinto koodien maailmaan ja saatko mielihyvää tuotoksistasi. Tämä työ vaatii omanlaistaan intohimoa, jotta sitä jaksaa tehdä päivästä toiseen. Toisaalta maailmalta löytyy myös runsaslukuinen joukko pelkästään harrastelija koodaajia.

Hyviä aloittelijan ohjelmia ovat muun muassa Python, joka on jo melko vanhaa ohjelmointikieltä sisältävä melko simppeli ohjelma, mutta edelleen hyödyllinen. Seuraavaksi mainittavan arvoinen, myöskin vanhempi ohjelma Java ohjelmointikieli on erityisesti Anroid sovelluksien tärkeä työkalu. Eräät tunnetuimmat työkalut ovat kuitenkin HTML ja CSS, jotka ovat erittäin tärkeitä työkaluja ja kuuluvat myös perustason koodarin opittavaksi. Opittuasi edellä mainitut voit siirtyä yhteen tärkeimmistä eli JavaScriptiin.  Kaiken kaikkiaan ohjelmia on lukemattomia ja osa ohjelmista voi tähän päivään olla jopa turhan vanhanaikaisia, kannattaa siis pysyä ajan hermolla.

Ennen ja nyt

Nykyaikuisille tietotekniikka ja tietokoneet ovat olleet erittäin opeteltavia asioita, sillä tietotekniikan kehitys kotitalouksissa on yleistynyt vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Nykyajan lapset ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä alkeis- tason koodaus on nykyään jopa osana perusopetusta. Nykylapsille tietokoneet tabletit sekä puhelimet ovat tuttuja ja jokapäiväisessä käytössä olevia käsitteitä. Useat konkari opettajat ovat joutuneet jopa lisäkouluttautumaan nykyaikaisten opetusmetodien ja sisältöjen takia, sillä jo ensimmäisillä luokilla oppilaat tutustetaan muun muassa robotiikkaan ja koodaamiseen esimerkiksi Opinsys-nallen avulla.