Palomieheksi pääseminen ei ole mikään helppo tehtävä. Se vaatii paljon raskasta työtä, tuntien treenaamista, omistautumista ja aitoa halua auttaa toisia.

Palomiehen urakenttä on myös kovasti kilpailtu. Vastassasi on kymmeniä tai satoja muita hakijoita paikata riippuen. Joten kuinka voit erottua joukosta ja kuinka pääset alkuun? Tässä on lyhyt opas siitä, mitä sinun pitää tehdä ja mitä sinun täytyy jättää tekemättä valmistautuessasi liittymään palolaitoksen palvelukseen, jos asut Yhdysvalloissa, mutta moni näistä vinkeistä toimii varmasti myös yleisellä tasolla muuallakin. Suomessa tutkintoja voi suorittaa Pelastusopistossa, ja vaatimukset eroavat tutkinnon mukaan.

Kuinka päästä palomieheksi
Kuinka päästä palomieheksi

Perusvaatimukset

Päästäksesi palomieheksi sinulla täytyy olla voimassa oleva ajokortti ja sinun on oltava iältäsi vähintään 18-vuotias. Alle 18-vuotiaat voivat pyrkiä mukaan rajoitettuun toimintaa junioripalomiehinä. Yleensä käytössä on myös enimmäisikä, joka on tyypillisesti 28–35 vuotta riippuen palolaitoksesta, jonne olet hakemassa. Aivan vähimmäisvaatimuksena yhdysvaltalaiselta palomieheltä vaaditaan todistus high schoolin suorittamisesta. Monet palomiehet voivat suorittaa tutkinnon pelastusalalta kehittääkseen uraansa.On myös järkevää opiskella ensihoitotaidot. Jos taustallasi on sekä palomies- että ensihoitajakoulutus, se parantaa mahdollisuuksiasi saada työpaikka. Jotkut palolaitokset jopa vaativat ensihoitokoulutuksen ja joissain suuremmissa paikoissa voidaan vaatia myös ambulanssikuljettajan lupa. Palomieheksi pääseminen vaatii fyysistä suorituskykyä mittaavan testin läpäisemistä. Testin osa-alueisiin sisältyvät portaiden nouseminen, letkun vetäminen, tarvikkeiden kantaminen, tikkaiden nostaminen ja jatkaminen, sisään murtautuminen, etsintä, pelastus ja laipion puhkaisu. Valmista itsesi työn fyysistä luonnetta ja testiä varten.

Pysy poissa ongelmista

Jossain vaiheessa elämääsi olet luultavasti tehnyt jotain, josta et ole ylpeä. Se kuinka olet toiminut korjataksesi virheesi, on tärkeää hakiessasi palomieheksi. Jos sinulta kysytään taustastasi haastattelun aikana, älä valehtele, vaan sen sijaan ota virheesi haltuusi. Selitä valintapaneelille, kuinka olet muuttunut ja mitä olet tehnyt muuttuaksesi. Lisäksi ole rehellinen mahdollisten autolla saamiesi sakkojen suhteen, kirjoita ylös päivämäärät, paikat sekä mahdolliset sakot ja muut seuraamukset.

Jos käytät Facebookia tai jotain muuta sosiaalisen median alustaa, ole tarkka siitä, mitä kirjoitat, jaat, kommentoit tai mistä tykkäät. Voit odottaa, että kaikki potentiaaliset työnantajat käyvät läpi sosiaalisen median tuotoksesi. Jos siellä on mitään häpeällistä, lapsellista, epäsopivaa tai muuten ikävää materiaalia omilla sivuillasi, poista ne. Pyydä ystäviäsi poistamaan vastaavanlaiset viestit, joissa sinut mainitaan heidän sivuillaan. Joissain tapauksissa on järkevää sulkea tilisi.

Ole yhteisöllinen ja opiskele

Julkisen turvallisuuden alalla työskenteleminen on yhteisöpalvelua. Kun käytät aikaasi vapaaehtoisesti hyvään tarkoitukseen, se on yksi tapa todistaa, että olet valmis palvelemaan yhteisöäsi. Eikä sillä ole väliä, onko toiminta tulipaloihin liittyvää vai ei. Tarjolla on runsaasti erilaisia mahdollisuuksia auttaa. Hyviä vaihtoehtoja löytyy vapaaehtoisjärjestöjen sivuilta.

Läpäistäksesi kirjalliset kokeet sinun täytyy opiskella kovasti. Mikäli olet epävarma siitä, osaatko vielä aihealueen täydellisesti, opiskele vielä enemmän. Kirjallinen koe koostuu monivalintakysymyksistä, ja se on jaettu kategorioihin. Voit tutustua aiempiin kokeisiin mahdollisuuksien mukaan saadaksesi parhaan mahdollisen arvosanan. Edessä on myös psykologinen arviointi. Tähän et voi opiskella. Tässä arvioinnissa tarkastellaan sinun henkistä ja tunnetason vakauttasi palomiestoimintaan liittyvien stressitilanteiden sietämisessä. Sinun kannattaa hankkia etukäteen aloittelijan tulityökortti. Sinun tarvitsee silti osallistua palolaitoksen koulutukseen, kun sinut palkataan, mutta tämä antaa sinulle hieman etumatkaa ja auttaa sinua oppimaan teoria- ja toiminnallisen taidot, joita työssä tarvitaan. Vapaapalokuntaan liittyminen on yksi keino päästä mukaan koulutukseen. Vaatimukset palomieheksi pääsemiseksi voivat tuntua kovilta, mutta myös itse ammatti on raskasta työtä, jossa pärjäävät vain tässä mainitut asiat parhaiten hallitsevat palomiehet