CIA on toiminut useissa operaatioissa ympäri maailmaa. Eräs kuuluisa operaatio oli Sikojenlahden maihinnousu Kuubassa. CIA toivotti Fidel Castron tervetulleeksi vierailulle Washington DC:hen, missä he antoivat hänelle ohjeistusta kasvotusten.

CIA toivoi, että Castro saisi aikaan ystävällisen demokraattisen hallituksen, mistä hyvästä he aikoivat antaa hänelle aseita ja rahaa. 11. joulukuuta 1959 tiedustelupalvelun pöydälle saapui muistio, jossa suositeltiin Castron eliminointia. Johtaja Dulles vaihtoi saman eliminointi sanaan poistaminen, ja laittoi pyörät pyörimään. Elokuussa 1960 Dick Bissell yritti saada CIA:n siunauksella mafian salamurhaamaan Castron.

Cia-operaatioita kautta aikojen osa
Cia-operaatioita kautta aikojen osa

Sikojenlahden maihinnousu

Sikojenlahden maihinnousu oli epäonnistunut Kuuban sotilaallinen vallankumousyritys, jonka suoritti CIA:n sponsoroima puolisotilaallinen ryhmä Brigade 2506 vuonna 1961. CIA:n kouluttama ja rahoittama vallankumouksellinen armeija Brigade 2506 toimi yhdessä DRF-ryhmittymän aseellisen siiven kanssa tarkoituksenaan kumota vallasta yhä kommunistisempi Fidel Castron hallitus. Guatemalasta matkaan lähteneet maihinnousujoukot lyötiin kolmessa päivässä pääministeri Castron johtamien kuubalaisten joukkojen toimesta. Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower oli huolestunut Castron hallituksen ottamasta suunnasta, ja maaliskuussa 1960 hän ohjasi 13,1 miljoonaa dollaria CIA:lle Castron syöksemiseksi vallasta. CIA organisoi operaation yhdessä useiden kuubalaisten vallankumouksellisten joukkojen kanssa kouluttaen Brigade 2506 -joukot Guatemalassa. Yli 1 400 puolisotilaallisten joukkojen jäsentä lähti kohti Kuubaa veneillä 13. huhtikuuta. Kaksi päivää myöhemmin kahdeksan CIA:n toimittamaa B-26 pommikonetta hyökkäsi Kuuban lentokentille. Yöllä 16. huhtikuuta maihinnousujoukkojen pääosasto astui maihin Sikojenlahdella, mutta he antautuivat täysin jo 20. huhtikuuta.

Epäonnistumisen syyt

Epäonnistunut maihinnousu vahvisti Castron johtajuutta sekä hänen siteitään Neuvostoliittoon. Tämä johti lopulta Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Maihinnousu oli suuri häpeä Yhdysvaltain ulkopolitiikalle. Presidentti John F. Kennedy määräsi lukuisia sisäisiä tutkimuksia ympäri Latinalaista Amerikkaa. Epäonnistumista jälkikäteen pohdittaessa tutkimuksissa tultiin johtopäätökseen, että salaiset tehtävät tuli erottaa täysin tiedustelu- ja analysointityöstä, ja että koko CIA:n organisaatiota ja johtoa tulisi parantaa dramaattisesti.

Osama Bin Laden

CIA:n tietojen mukaan uskottiin, että Osama Bin Laden rahoitti Afganistanin kapinallisia Neuvostoliittoa vastaan 1980-luvulla. Vuonna 1991 bin Laden palasi kotimaahansa Saudi Arabiaan protestoimaan miehitysjoukkoja ja Operation Desert Stormia vastaan. Hänet ajettiin pois maasta. Vuonna 1996 CIA loi ryhmän, jonka tarkoitus oli etsiä bin Laden. He vaihtoivat tietoa sudanilaisten kanssa, kunnes CIA sulki Sudanin asemapaikan myöhemmin samana vuonna jälkikäteen sepitetyiksi osoittautuneiden tietojen perusteella.

Vuonna 1998 bin Laden julisti sodan Amerikkaa kohtaan ja iski Tansaniaan ja Nairobiin. Vuonna 2000 al Qaeda pommitti USS Colea. George W. Bushin ensimmäisten presidenttiyspäivien Al Qaedan uhkauksia oli kaikkialla päivittäisissä CIA:n tiedonannoissa presidentille, mutta niiden aitoutta epäiltiin. CIA:n arviot olivat synkkiä, mutta niillä oli vain vähän painoarvoa, ja presidentin ja hänen puolustusministeriönsä huomio oli muualla. CIA järjesti epäiltyjen Al Qaeda -jäsenten pidätyksiä ulkomaisten tiedustelupalveluiden kanssa tehdyn yhteistyön kautta, mutta CIA ei voinut sanoa, mikä merkitys näillä pidätyksillä oli, eivätkä he saaneet hankittua merkittävää tietoa kiinni otetuilta. Presidentti kysyi CIA:lta, suunnitteleeko Al Qaeda hyökkäyksiä USA:han. 6. elokuuta Bush sai päivittäisen tiedonannon otsikolla, jonka mukaan Al Qaeda aikoo iskeä Yhdysvaltoihin. Tieto ei kuitenkaan perustunut tuoreeseen ja luotettavaan tietoon. Yhdysvallat oli metsästänyt bin Ladenia vuodesta 1996, ja maalla oli ollut useita mahdollisuuksia salamurhata hänet, mutta ei niin Clinton kuin Bushkaan halunnut riskeerata itseään ottamalla aktiivista roolia salamurhassa. Al Qaedan jäsenet kaappasit 11. syyskuuta 2001 neljä matkustajakonetta tuhoisin seurauksin.