Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA perustettiin 26. heinäkuuta 1947, kun Harry S. Truman allekirjoitti kansallisen turvallisuuslain.

Suuri vaikutus CIA:n perustamiselle oli ennustamaton hyökkäys Pearl Harboriin. Tämän lisäksi toisen maailmansodan edetessä kohti päätöstään Yhdysvaltain hallitus koki, että se tarvitsi ryhmän, joka koordinoisi tiedustelutoimintaa. Tämän jälkeen CIA on suorittanut hallituksiin, organisaatioihin ja yksilöihin kohdistuvaa tiedustelua eri puolilla maailmaa. Lisäksi se on ollut mukana puolisotilaallisissa konflikteissa sekä salaisissa tehtävissä eri vuosikymmeninä eri maissa. Tässä artikkelisarjassa esitellään joitain CIA:n tunnetuimpia operaatioita aikojen saatossa.

Cia-operaatioita kautta aikojen osa
Cia-operaatioita kautta aikojen osa

Korean sota

Korean sodan alussa CIA-agentti Hans Tofte väitti käännyttäneensä tuhat pohjoiskorealaista maastamuuttajaa sissi-iskuryhmäksi, jonka tehtäviin kuului soluttautuminen, sissitaistelu ja lentopelastus. Vuonna 1952 CIA lähetti vielä 1 500 maasta muuttavaa agenttia lisää pohjoiseen. Soulin asemapäällikkö Albert Haney otti ilolla vastaan näiden agenttien kyvykkyyden ja heidän lähettämänsä tiedot. Syyskuussa 1952 Haneyn korvaajaksi tuli John Limond Hart, joka oli Euroopassa toiminut veteraani, jolla oli tuoreessa muistissa katkeria kokemuksia väärästä tiedosta.

Korealaisilta saatu tieto oli kokonaan virheellistä

Hart oli epäileväinen kuullessaan toistuvista onnistumisista Toftelta ja Haneylta ja käynnisti tutkimuksen, jossa selvisi, että kaikki korealaisilta lähteiltä saatu tieto oli virheellistä tai harhaanjohtavaa. Sodan jälkeen tehdyt CIA:n sisäiset tarkastukset vahvistivat Hartin havainnot. CIA:n Soulin asemapaikassa oli 200 agenttia, joista kukaan ei osannut puhua koreaa. Hart raportoi Washingtoniin, että Soulin asemapaikka on toivoton, eikä sitä voi enää pelastaa. Tiedustelupalvelun varajohtaja Loftus Becker lähetettiin kertomaan henkilökohtaisesti Hartille, että asemapaikka oli pidettävä auki CIA:n kasvojen pelastamiseksi. Becker palasi Yhdysvaltoihin, totesi tilanteen toivottomaksi ja CIA:n kyvykkyyden kerätä tietoa Lähi-Idässä mitättömäksi. Sen jälkeen hän erosi tehtävästään.

Ilmavoimien eversti James Kallis kertoi, että CIA:n johtaja Allen Dulles jatkoi CIA:n Korean joukkojen ylistämistä, vaikka hän tiesi niiden olevan vihollisen hallinnassa. Kun kiina osallistui sotaan vuonna 1950, CIA yritti suorittaa useita vallankumouksellisia operaatioita maassa, ja ne kaikki epäonnistuivat kaksoisagenttien vuoksi. Näihin operaatioihin haaskattiin miljoonia dollareita. Epäonnistumisiin kuului muun muassa Kiinaan laskuvarjolla pudotettujen nuorten CIA-agenttien väijytys sekä CIA:n varojen käyttö kansainvälisen heroiinikeskuksen perustamiseen Burmaan erään toisen kaksoisagentin petoksen jälkeen.

Libanon

CIA:n päälähde Libanonissa oli kristilliseen Maronite-lahkoon kuulunut Bashir Gemayel. CIA ei havainnut Maronite-vähemmistöön kohdistuvaa kansannousua. Israel miehitti Libanonin ja tuki yhdessä CIA:n kanssa Gemayelia. Gemayel oli vakuuttunut, että amerikkalaiset olisivat turvattuja Libanonissa, mutta hänet salamurhattiin 13 päivän kuluttua. Hizbollahin salamurhaaja hyökkäsi amerikkalaisia vastaan kostona Israelin miehityksestä, Sabran ja Shatilan joukkomurhista sekä amerikkalaisten roolista heidän vastustaessaan PLO:ta Libanonissa. 18. huhtikuuta 1983 Amerikan suurlähetystön aulassa Beirutissa räjähti autopommi, joka surmasi 63 ihmistä, joista 17 oli amerikkalaisia mukaan lukien 7 CIA-agenttia. Kuolleiden CIA-agenttien joukossa oli Robert Ames, joka oli yksi CIA:n parhaista Lähi-Idän asiantuntijoista. Amerikka koki vielä lisää epäonnea, kun heidän huonosti suunnittelemansa vastaisku pommituksesta tulkittiin monien taholta kristillisen Maronite-vähemmistön tukemiseksi.

23. lokakuuta 1983 kaksi pommia räjähti Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Beirutissa surmaten 242 ihmistä. Molemmat hyökkäykset on nähty Iranin suunnittelemiksi. Suurlähetystön pommituksessa kuoli CIA:n Beirutin asemapäällikkö Ken Haas. Hänen tilalleen lähetettiin Bill Buckley. Kahdeksantoista päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltain merivoimien sotilaat lähtivät Libanonista, Buckley kidnapattiin. Myöhemmin 7. maaliskuuta 1984 kidnapattiin Jeremy Levin, CNN:n Beirutin päällikkö. Reaganin hallinnon aikana Beirutissa kidnapattiin vielä 12 amerikkalaista lisää. Tietojen kauppaajaksi paljastui entinen Savak-agentti Manucher Ghorbanifar.